Heeft u recht op reiskostenvergoeding?

Het staat een werkgever vrij om wel of niet een reiskostenvergoeding aan medewerkers te voldoen, en op welke wijze. Dit wordt vastgelegd in de arbeidsovereenkomst, die doorgaans verwijst naar een CAO of arbeidsvoorwaarden. Daarbij is elke vergoeding of beperking toegestaan. Het verstrekken van een vergoeding voor het woon-werkverkeer is derhalve wel veelvoorkomend, maar niet vanzelfsprekend. Een medewerker heeft recht op een reiskostenvergoeding van zijn werkgever, als dat overeengekomen is in de arbeidsovereenkomst of CAO.

In Nederland mogen werkgevers maximaal 19 cent per daadwerkelijk gemaakte kilometer belastingvrij uitkeren aan werknemers. Maar dat zegt in formele zin niets over wat werkgevers en werknemers met elkaar afspreken. In de praktijk baseren echter veel werkgevers wel op de reiskostenvergoedingsregeling op deze belastingvrijstelling van € 0,19 per kilometer. Normaliter krijgen medewerkers een vergoeding voor woon-werkverkeer, waarbij de reisafstand wordt bepaald op basis van de meest gebruikelijke weg. Soms wordt een minimum en maximum gehanteerd van bijvoorbeeld tenminste 10 kilometer, en ten hoogste 100 kilometer reisafstand.

Wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding voor reiskosten? Kijk dan in uw arbeidsovereenkomst alsmede de CAO of arbeidsvoorwaarden die voor uw dienstverband gelden. Zijn deze stukken niet duidelijk? Vraag het dan na bij de afdeling Personeelszaken of Human Resources (H&R) van uw werkgever. Daarnaast kunt u uiteraard contact opnemen met uw rechtsbijstandverzekeraar of een rechtshulpwinkel bij u in de buurt.

 

29 gedachten over “Heeft u recht op reiskostenvergoeding?”

 1. Beste

  Ik heb een fulltime job als instructeur EHBO, BHV en andere veiligheidszaken.
  Ik werk voor een Belgische firma, maar werk onder een Nederlandse werkgever.
  Voor deze job moet ik elke dag van Antwerpen naar Nederland en maak dagelijks minimum 100 km aan transportkm’s. Hiervoor heb ik een document ondertekend waarin staat dat ik mijn firmawagen niet als prive mag gebruiken en dus geen extra km’s mag rijden voor privé-doeleinden. Tot hier geen probleem.
  Maar die dagelijkse km’s worden ook niet vergoed. Van de 38 uren die ik wekelijks werk, ben ik werkelijkheid minimum 50 uren verwijderd van huis voor mijn job. Telkens ik de baas daarmee confronteer, wordt dit gewoon weggefloten.

  Hebben jullie enige raad?
  Ik doe de job zeer graag, maar ik vertrek dagelijks om 06u en ben pas thuis om 18u, waarbij ik maar betaald word voor 8 u effectieve werktijd. Dit dwingt me er bijna toe om een nieuwe job te zoeken, daar ik geen privé leven meer heb…

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Glenn

   
  1. Uw vraag gaat meer over een reisurenvergoeding dan over een reiskostenvergoeding.

   De meeste werknemers in Nederland krijgen niet de reisuren van hun baas vergoed. Echter, in een aantal branches in Nederland, zoals de bouwsector, is het gebruikelijk dat werknemers een reisurenvergoeding krijgen. Deze is niet zo hoog als het normale arbeidsloon maar een gedeelte daarvan. Lees er meer over bij bijvoorbeeld FNV Bouw. U dient in uw arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaarden en CAO na te kijken of er in uw branche een reisurenvergoeding gebruikelijk is. U zou dan sterker staan tegenover uw werkgever.

   Voor wat betreft de reiskostenvergoeding het volgende. Er zijn veel werknemers die een auto van hun baas krijgen, die ze alleen zakelijk mogen gebruiken. U heeft dan geen fiscale bijtelling en hoeft geen extra belasting te betalen. Ook reist u gratis; uw werkgever betaalt immers de auto en brandstof. Bedenk wat het alternatief zou zijn; u rijdt in een eigen auto en krijgt wel € 0,19 per gereden kilometer vergoed. Daar wordt u niet rijk van, en ook dan bent u veel uren aan reizen kwijt.

   Ik zie dat u per dag 2,2 uur reistijd kwijt bent. Komt dit wellicht doordat u veel in de spits moet rijden en veel files heeft? Een goede optie is dat u meer flexibele werktijden met uw werkgever afspreekt, zodat u de files wat kan omzeilen. Bijvoorbeeld op de drukke dagen later op kantoor, en ‘s-ochtends ervoor thuiswerken! Of eerder naar huis, en erna of ‘s-avonds nog thuiswerken.

   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
  2. ikweethetlekkerbeter

   Hallo Glenn,

   Zeer vervelend om de situatie te horen.
   Het is belangrijk dat je in jou contract terugvind hoeveel reiskosten vergoeding je krijgt.
   Het reizen naar je werk toe wordt vrijwel nooit als werkuren gezien.
   Wel kun je jezelf verhalen op de reiskosten vergoeding (meestal is dit vanaf een x aantal kilometers 0,19 cent per kilometer).

   De laatste zin van jou stelling vond ik een beetje vreemd. je bent om 18 uur thuis. Dit is een vrij normale tijd (al dan niet hemelse tijd voor bijv mensen die in ploegendiensten werken).

    
 2. Hallo,

  sinds kort loop ik stage bij …. (geanonimiseerd door de Redactie). Het hoofdkantoor (waar ik ben ingeschreven) ligt op 10 km van mijn huis. Alleen de plek waar ik naartoe moet is zon 50 km verder. Kan ik een kilometervergoeding aanvragen?

  groet,

   
  1. De arbeidsvoorwaarden voor een stage bij een bedrijf zijn vaak geënt op de arbeidsvoorwaarden voor reguliere dienstbetrekkingen bij die werkgever. Je kan bij een andere werknemer informeel informeren hoe het normaliter geregeld is; dit staat in hun arbeidsovereenkomst of CAO. Voor het bepalen van een reiskostenvergoeding wordt vaak uitgegaan van de belastingvrije vergoeding van €0,19 per gereisde kilometer. Daarbij wordt normaliter uitgegaan van de werkplek waar je regelmatig en de meerderheid van de tijd aanwezig dient te zijn.
   Bovenal geldt dat het een werkgever vrij staat om aan werknemers wel of niet vergoedingen te voldoen, voor zover dit niet in de arbeidsvoorwaarden is bepaald. In hoeverre is in de stage-vergoeding hier een bijdrage in opgenomen? En maak je daadwerkelijk kosten, of heb je een OV-jaarkaart waarbij kostenloos reist? Het is volstrekt redelijk om deze vraag aan de werkgever te stellen, als je kosten maakt die niet vergoed worden.

   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 3. jan verbrugge

  vraag over dienstkilometers versus woon-werk kim.
  Ik woon 100 km van het werk en krijg hiervoor een maximale vergoeding op basis van 35 km enkele reis.

  Nu maak ik ook dienstkilometers en bij de declaratie haal ik 35 km van het aantal km (enkele reis) af.
  Vraag moet ik nu 100 km van een dienstreis afhalen of 35 km.

  groet jan

   
  1. Beste Jan,
   Volgens mij is voor jouw vraag de regeling tussen werkgever en werknemer van toepassing. De Belastingdienst geeft hierin geen beperking, die geeft een vrijstelling voor al het woon-werk verkeer (tussen je woon- en verblijfsplaats en je werkplaats). In diverse CAO’s wordt geen onderscheid gemaakt tussen dienstverkeer en woon-werkverkeer. Je werkgever vergoedt alleen de eerste 35 km, en niet de extra 65 km die jij rijdt. Ik vermoed dat om die reden je werkgever ook bij de dienstkilometers de extra 65 km niet zal willen vergoeden, als die het gevolg zijn van jouw extra afstand van je werk. Volgens mij moet je dus jouw vaste extra 65 km-traject van een dienstreis afhalen.
   Bijvoorbeeld; reis je naar een klant 10 km verder van je werk ten opzichte van je woonplaats, dan declareer je 110 km minus 65 km = 45 km. Reis je naar een klant 10 km dichterbij van je werk ten opzichte van je woonplaats, dan declareer je de drempel van 35 km. En reis je naar een klant op een afstand van 25 km richting je werk, dan declareer je 25 km.
   Stem dit vooraf af met je werkgever, want het is een ingewikkelde vraag en afweging.
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
  1. Beste Mattanja,
   Een stagiair valt onder de regeling van een stagevergoeding. Het is niet zo dat een staigair automatisch recht heeft op dezelfde vergoedingen en andere regelingen als een werknemer.
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 4. Beste,

  ik werk onder de CAO Tentoonstellingsbedrijven
  hier in staat vermeld dat ik van 0 km t/m 10 km €0,- per maand krijg
  en dat ik van 11 t/m 15 km op basis van 4 of meer dagen €65 ,- per maand krijg

  nu rijd ik 10,6 km enkele reis
  maar krijg geen reis kosten vergoeding hier voor voor de rest wordt er in het bedrijf wel gewoon reiskosten vergoed maar omdat ik nu dus in het stuk zit net tussen de 10 km en 11 km waar heb ik dan recht op ? omdat er niet duidelijk staat vermeld in het CAO boekje wat er tussen de 10 km of 11 km wordt gehanteerd of ligt dit dan toch aan de lijn van het bedrijf

   
  1. Beste Yvette,
   Erg flauw van uw werkgever om geen reiskostenvergoeding te vergoeden. Het is redelijk om 10,6 km af te ronden naar 11 km, waarmee u valt u in het regime met vergoeding. Als de grens van 11 km echt zo scherp is dat 10,6 km daar niet in valt, had de CAO het eerste deel moeten formuleren als “0 km tot 11 km”.
   Succes!
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 5. Ik val onder de CAO Metalektro en woon 11.6 km van het werk o.b.v. de optimale route en 10,2 o.b.v. kortste route. De afgelopen jaren geen reiskosten woon- werkverkeer vergoedt gekregen omdat in het bedrijfsreglement rekent vanaf voordeur bedrijf tot de “kern”van de woonplaats die op 8.7 km berekend is. Men gebruikt een Routenet ter berekening dmv invullen van woonplaats zonder adres.
  Mag dit?

   
  1. Beste Marieke,
   Elk bedrijf is vrij om op eigen wijze een reiskostenvergoeding te verstrekken, maar wel binnen de kaders van de betreffende arbeidsvoorwaarden en/of de CAO. Als ik de CAO Metalelektro lees, dan wordt voor de hoogte van de vergoeding uitgegaan van de vergelijkbare kosten van openbaar vervoer over de kortst mogelijke afstand. Dit zou een verklaarbare reden kunnen zijn dat gerekend wordt vanuit een kern (alwaar doorgaans een bushalte of treinstation ligt) in plaats van het eigen adres. Ik zou in dat geval zeker de eigen route via 9292.nl eens bekijken. Een andere goede reden om zo grof te rekenen, kan ik niet zo snel bedenken. Deze afrondpraktijken zouden dan neerkomen op onzorgvuldigheid en willekeur vanuit de werkgever, hetgeen mij verwijtbaar lijkt. Vraag het in elk geval even aan de vakbond (waar betaal je anders dat lidmaatschap voor) of aan Personeelszaken.
   Succes!

    
 6. Hi,

  Ik reis elke vrijdagavond 325 km naar huis terug van België naar NL.
  Mijn werkgever is in Nederland maar ik werk dus in België.
  Ik krijg geen reiskostenvergoeding en zoek dit dus op dit moment uit.
  Ik maak retour van werk naar huis en terug op zondagavond naar mij
  werk gemiddeld 650 km. Dit kost mij ongeveer 85-90 euro. Ja, is geen
  zuinige jonge auto. Dit streef ik wel na. Dan kost mij een retour veel
  minder maar eerst moet ik geld verdienen om een jonger zuiniger auto
  te kunnen kopen.
  Hoeveel reiskostenvergoeding heb ik wettelijk verdiend? Ik werk in
  de transport en logistiek. In mijn werkcontract staat niets over reiskosten.

   
  1. Beste Joe,
   Je werkgever is in beginsel niet verplicht om een reiskostenvergoeding te voldoen. Staat er in je werkcontract / arbeidsovereenkomst een verwijzing naar een algemene regeling, collectieve voorwaarden of een CAO? Daarin kunnen wel afspraken staan over een reiskostenvergoeding. Los van dit alles, zou ik deze vraag op een vriendelijke open wijze bij je werkgever aan de orde stellen. Je werkgever zal tenslotte ook blij zijn dat jij de moeite neemt om zo ver voor je werk te reizen.
   Succes!

    
 7. Goedendag, in de afgelopen jaren heb ik regelmatig gewerkt op mijn vaste Vrije dag. Deze dagen staan nu als overuren en wil ik op gaan maken. Ik heb voor deze extra op en neer gereden dagen geen km vergoeding ontvangen, over de normaal gewerkte dagen wel.

  De extra gewerkte dagen ga ik de komende tijd opnemen. Mijn werkgever wil op de dagen dat ik niet kom reiskostenvergoeding inhouden. Dit betekent dat ik er destijds geen vergoeding voor heb ontvangen en nu gekort ga worden. Dit is in mijn ogen niet juist.

  Graag uw reactie hierop.

  Met vriendelijke groet,
  Kaatje

   
  1. Beste Kaatje,
   Dit lijkt inderdaad op meten met twee maten. Een reguliere reiskostenvergoeding is gebaseerd op een berekeningswijze zoals bovenaan deze pagina vermeld. Daarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde aantal werkdagen bij een fulltime dienstverband van 214 werkdagen gecorrigeerd met het feitelijke dienstverband. Het lijkt ons dat enkele vakantiedagen verkopen of bijkopen, als ook overwerken en later dit terugkrijgen in de vorm van verlof, niet tot een aanpassing van de reiskostenvergoeding leidt, om de uitkering eenvoudig en uitvoerbaar te houden.
   Als de werkgever nu plots bij enkele extra vakantiedagen de reiskostenvergoeding gaat korten, dan moet hij ook bij overwerken de reiskostenvergoeding verhogen. Dit lijkt ons onzinnig als het totaal van gewerkte dagen, ofwel het dienstverband, ongewijzigd blijft. Vandaar ook de gebruikelijke werkwijze om dit soort beperkte afwijkingen niet in de reiskostenvergoeding te verwerken.
   Kijk allereerst in je arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaarden en eventuele collectieve personeelsregelingen en/of CAO wat hier over geregeld is. Vraag het na bij een van je collega’s of je baas, neem contact op met de ondernemingsraad of soortgelijk orgaan en/of anders even naar de Belastingdienst bellen. Bovenal; hou het constructief en gezellig met je werkgever. Alle betrokkenen willen toch een rechtvaardige vergoeding en uitwerking binnen de gemaakte afspraken tussen werkgever en werknemer?
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 8. Hai,
  Ik vroeg me af als je een leer/arbeidsovereenkomst hebt krijg je dan reiskostenvergoeding ? Het staat er namelijk niet in. Ik moet wel ongeveer 25 km rijden heen en terug.

   
  1. Beste Chantal,
   Binnen de kaders van een CAO of andere collectieve personeelsregeling staat het de werkgever vrij om een reiskostenvergoeding aan de medewerker beschikbaar te stellen. Staat het niet in je arbeidsovereenkomst of een van de bijlagen waarnaar verwezen wordt? En ook niet in de CAO of andere collectieve personeelsregeling? Dan heb je er helaas geen recht op.
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 9. Ik werk 5 dagen per week van Utrecht naar Amsterdam voor een bakkerij. 100 km per dag heen en terug. Werktijden 3:00 tot 10:00 ik kan op die tijdstip niet met het openbaarvervoer. Ben verplicht met eigen vervoer (auto) te gaan. Kosten per maand 350 euro. Mijn werkgever wil geen reiskosten vergoeding geven. Het is als meer dan 3 jaar aan de gang. Wat kan ik het beste doen.

   
  1. Beste Abdel,
   Ik moet je teleurstellen; een werkgever is in beginsel niet verplicht om een reiskostenvergoeding te geven, tenzij dit is opgenomen in je arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaarden of een eventuele CAO. Kijk na of dit inderdaad niet aan de orde is, of vraag het voor de zekerheid na bij bijvoorbeeld collega’s of de Ondernemingsraad. Als dit je echt hoog zit, dan is het toch verstandig om dit (nogmaals) bij je werkgever aan te stippen. Kan je wellicht je kosten verlagen door over te stappen op een zuinigere auto?
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 10. Ik studeer en werk.. in mijn contract staat dat ik recht heb op vergoeding.. echter reis ik met mijn studenten ov wat een lening is van 87 euro per maand, dit wordt kwijtgescholden wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt. kan ik dit alsnog declareren?

  mijn collega werkt en studeert ook en kan gewoon zijn km’s declareren.. en ik puur ov krom toch?

   
  1. Dag Amdie,
   Misschien naar jouw idee krom, maar het staat een werkgever vrij op welke wijze en onder welke voorwaarden zij een reiskostenvergoeding verstrekt. Vraag het anders nog een keer vriendelijk na bij Personeelszaken.
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 11. Toevallig kom ik op deze site terecht en ik vraag me nu iets af. Mijn man valt onder CAO Wonen reist naar zijn werk 39 km enkele reis. Hij krijgt slechts een (klein) vast bedrag aan reiskosten wat minder dan de helft is als ik hier uitreken. Ik lees in de cao dat reiskosten vergoed worden tot 19 ct als in opdracht van de werkgever wordt gereisd, of geldt dat niet voor woon/werkverkeer. Voor mij is het niet duidelijk of hij nu wel of geen recht heeft op de vergoeding . Misschien dat zijn werkgever uit coulance dus een kleine bijdrage doet maar het niet verplicht is. Alvast bedankt voor uw antwoord.

   
  1. Beste Enelya,
   Wij denken dat bij de door jou beschreven casus inderdaad woon/werkverkeer niet zal vallen onder de categorie dat in opdracht van de werkgever wordt gereisd, waarmee terug wordt gevallen op de standaardafspraken voor woon/werkverkeer.
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 12. Ik vraag me nog steeds af of een administratief medewerker in de bouw nu ook recht heeft op reiskosten vergoeding voor woon werk verkeer. Plaats van werk is dan steeds hetzelfde.

   
 13. Beste,

  Ik werk in de CAO pluimveeverwerkende bedrijven. Hierin krijg ik een vergoeding van 6 euro per dag voor woon-werk verkeer naar mijn standplaats vestiging. Dit is voor een afstand van 100km per dag.
  Enkele dagen in de week moet ik naar andere vestigingen die verder weg liggen. Hiervoor geeft personeelszaken aan dat ik de kilometers die ik extra maak (boven de 100km) vergoed worden met €0,19 per kilometer. Mijn dagvergoeding blijft dan staan voor de 100km.

  Mijn collega is tegelijkertijd begonnen en heeft geen andere afspraken gemaakt over reiskosten. Voor hem wordt gerekend dat wanneer hij een andere vestiging bezoekt hij alle kilometers vergoed krijgt voor €0,19 en zijn reguliere dagvergoeding van €6,00 wegvalt.
  In de instructies van de reiskosten staat dat alle extra kilometers opgegeven moeten worden en dat er hierop gecorrigeerd wordt door de salarisadministratie. De manier waarop zij corrigeren wordt niet besproken.

  Kan ik eisen dat ik dezelfde regeling mag hanteren als mijn collega en kan dit ook met terugwerkende kracht?

   
  1. Beste Patrick,
   In beginsel staat het een werkgever vrij om wel of niet een reiskostenvergoeding aan te bieden aan medewerkers. Tenzij de werkgever zich heeft gebonden aan een persoonsregeling of CAO, dan is een werkgever daaraan gebonden. Ik begrijp uit je vraag dat op jouw arbeidsovereenkomst een CAO van toepassing is en dat je een ongeveer gelijk functieniveau hebt als je collega. In het geval dat een CAO (of een personeelsregeling of uniforme arbeidsvoorwaarden voor medewerkers) geldt, ligt het voor de hand dat werknemers gelijk worden behandeld bij de uitvoering van de reiskostenvergoeding.
   Vraag aan de afdeling Personeelszaken en/of salarisadministratie om aan te geven wat een correcte uitvoering van de CAO is. Als je werkgever jou wil blijven motiveren als medewerker, dan zouden aanpassingen zeker met terugwerkende kracht moeten worden aangepast.
   Succes!
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 14. Hallo,

  voorafgaand aan mijn in diensttreding is een proefeberekening gemaakt. De rekenmethode toone een fiscala uitruil en daarnaast een reiskostenvergoeding. Beide componenten leiden tot mijn uteindelijke netto salaris. Nu echter wordt de reiskostenvergoeding eerst van de fiscale uitruil afgetrokken alvorens netto te worden toegevoegd, Hierover is vooraf nooit overeenstemming bereikt. Mijn werkgever baseert zich op een interne regel die deze rekenmethode voorschrijft en verweert zich dat deze er niets aan kan doen maar dat in het vervolg dit anders zal worden voorgerekend bij nietwe in diensttreding (en daar heb ik natuurlijk niets aan). Ik heb mijn keuze gebaseerd op de proefberekening waarvan ik accepteer dat de getallen kunnen afwijken maar niet de rekenmethode zelf.
  Vraag: Hoe sterk sta ik in mijn stelling dat hetgeen is afgesproken, waarop ik mijn besluit heb gebaseerd om in dienst te treden en waarbij ik niet geinformeerd ben noch had kunnen weten dat dit op deze manier verrekend zou worden, juridisch houdbaar is? (let wel: het rekenmodel is bij de gehele onderhandeling als primair communicatiemiddel gebruikt)

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *