Site pictogram Reiskostenvergoeding berekenen

Heeft u recht op reiskostenvergoeding?

Het staat een werkgever vrij om wel of niet een reiskostenvergoeding aan medewerkers te voldoen, en op welke wijze. Dit wordt vastgelegd in de arbeidsovereenkomst, die doorgaans verwijst naar een CAO of arbeidsvoorwaarden. Daarbij is elke vergoeding of beperking toegestaan. Het verstrekken van een vergoeding voor het woon-werkverkeer is derhalve wel veelvoorkomend, maar niet vanzelfsprekend. Een medewerker heeft recht op een reiskostenvergoeding van zijn werkgever, als dat overeengekomen is in de arbeidsovereenkomst of CAO.

In Nederland mogen werkgevers maximaal 19 cent per daadwerkelijk gemaakte kilometer belastingvrij uitkeren aan werknemers. Maar dat zegt in formele zin niets over wat werkgevers en werknemers met elkaar afspreken. In de praktijk baseren echter veel werkgevers wel op de reiskostenvergoedingsregeling op deze belastingvrijstelling van € 0,19 per kilometer. Normaliter krijgen medewerkers een vergoeding voor woon-werkverkeer, waarbij de reisafstand wordt bepaald op basis van de meest gebruikelijke weg. Soms wordt een minimum en maximum gehanteerd van bijvoorbeeld tenminste 10 kilometer, en ten hoogste 100 kilometer reisafstand.

Wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding voor reiskosten? Kijk dan in uw arbeidsovereenkomst alsmede de CAO of arbeidsvoorwaarden die voor uw dienstverband gelden. Zijn deze stukken niet duidelijk? Vraag het dan na bij de afdeling Personeelszaken of Human Resources (H&R) van uw werkgever. Daarnaast kunt u uiteraard contact opnemen met uw rechtsbijstandverzekeraar of een rechtshulpwinkel bij u in de buurt.

Mobiele versie afsluiten