Hoe wordt de woon-werk afstand bepaald?

Voor het bepalen van de hoogte van de vaak vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, is naast de vergoeding per gereden kilometer, de woon-werk afstand bepalend. Hiervoor hanteert de Belastingdienst als uitgangspunt dat de meest gebruikelijke weg bepalend is.

De meest gebruikelijke route hoeft zeker niet altijd de kortste te zijn. Het kan voorkomen dat een langere route sneller of logischer is. Bijvoorbeeld, vaak is een route via de snelweg weliswaar langer, maar tegelijk ook sneller, logischer en daarmee gangbaarder, hetgeen wil zeggen dat de meeste mensen met het betreffende vervoermiddel op het betreffende tijdstip deze route prefereren ten opzichte van een alternatief via provinciale / secundaire wegen, die door dorpen met stoplichten en dergelijke heengaat.

Het is verstandig om bij twijfel navraag te doen bij de Belastingdienst. Overigens, de Belastingdienst bepaalt niet de hoogte van de reiskostenvergoeding, alleen in hoeverre deze belastingvrij kan worden verstrekt. Het kan zo zijn dat uw werkgever hier anders tegenaan kijkt. Heeft u een meningsverschil met uw werkgever over de woon-werk afstand? Wij stellen dan voor om het standpunt van de Belastingdienst in te winnen en aan uw werkgever voor te leggen.

Minimum of maximum aan reiskostenvergoeding?

Vaak hanteert een werkgever een minimale woon-werk afstand van 10 kilometer alvorens een vergoeding wordt verstrekt. Doorgaans hanteren werkgevers geen maximum, maar dit hangt af van uw arbeidsovereenkomst of CAO, daarin kunnen andere afspraken zijn overeengekomen.

 

11 gedachten over “Hoe wordt de woon-werk afstand bepaald?”

  1. Ik heb sinds kort een nieuwe baan. Ik woon op 27 km van mijn werk (Google Maps, snelste route met de auto). Ik ga echter met de trein. Omdat ik over het spoor een omweg moet maken, zijn mijn treinkilometers fors hoger: namelijk 35 km. Daarnaast fiets ik nog 1,5 km naar het treinstation en loop ik nog 500 meter naar kantoor. Al met al reis ik dus feitelijk 37 kilometer (enkele reis).
    Mijn werkgever vergoed reiskosten tussen de 7 en 30 kilometer enkele reis. Omdat ik op 27 km van mijn werk woon dacht ik recht te hebben op volledige reiskostenvergoeding. Helaas is dat niet zo. Mijn treinabonnement (op basis van 35 treinkilometers) wordt niet helemaal vergoed. Ik krijg een vergoeding op basis van 27 treinkilometers.
    Ik heb ook geen recht op uitruil reiskosten woon-werkverkeer omdat mijn werkgever ook daarbij uitgaat van een reisafstand van 27 kilometer en ik dus geen fiscale ruimte heb.

    Mijn vragen zijn:
    – Mag mijn werkgever bij het bepalen van de reiskostenvergoeding uitgaan van autokilometers terwijl ik met de trein meer kilometers maak? Je hebt toch recht op een vergoeding op basis van de daadwerkelijk AFGELEGDE kilometers?
    – Hoe bereken ik mijn fiscale ruimte ihkv de uitruil reiskosten woon-werkverkeer? Van welke reisafstand moet ik uitgaan? 27, 35 of 37 kilometer??

     
    1. Beste Peter,

      Dank voor uw uitgebreide vragen. Allereerst is belangrijk om een onderscheid te maken tussen wat uw werkgever wilt vergoeden, en wat de Belastingdienst als onbelaste vergoeding toestaat; daar kan een verschil in zijn.

      De Belastingdienst gaat voor de onbelaste vergoeding uit van een reisafstand op basis van de meest gebruikelijke route en niet de afgelegde kilometers. Het maakt daarbij niet uit van welk vervoermiddel u gebruik maakt. Wij nemen aan dat de meest gebruikelijke route kan afhangen met welk vervoersmiddel wordt gereisd, dus dat de route anders kan zijn met de auto dan met het openbaar vervoer, maar kan dit niet onderbouwen. Aannemende dat voorgaande het geval is, zou in uw geval dus 37 kilometer, aannemende dat dit de meest logische gebruikelijke route per openbaar vervoer betreft, onbelast vergoed mogen worden.

      Uw werkgever heeft de reiskostenvergoeding voor medewerkers gemaximeerd op 30 kilometer, en houdt in uw geval 27 kilometer aan. Daarbij lijkt te worden uitgegaan van de meest gebruikelijke route per auto en geen rekening te worden gehouden met de meest gebruikelijke route per openbaar vervoer. Het is een vrije keuze van de werkgever hoeveel en op welke wijze zij een reiskostenvergoeding wil verstrekken, zolang deze maar voor alle medewerkers met hetzelfde functieniveau hetzelfde is. Daarbij kan de werkgever het standpunt innemen dat zij voor de reisafstand uit wil gaan van de gebruikelijke route per auto en dat het verder aan de werknemer is op welke wijze die wenst te reizen.

      In de geschetste casus gaat het om een verschil van 3 kilometer enkele reis (27 kilometer versus 30 kilometer). U moet afwegen of u deze discussie wilt aangaan voor een dergelijk beperkt verschil. Overigens kunnen bij reizen per openbaar vervoer de daadwerkelijke openbaarvervoerkosten (in plaats van de kilometervergoeding voor de met openbaar vervoer gereisde kilometers) onbelast vergoed worden, wellicht biedt dat nog een opening.

      Voorgaande betreft een vrijblijvende en niet-deskundige opinie van ons. Wij adviseren u om advies in te winnen bij een deskundige. Uw vraag met betrekking tot de fiscale ruimte kunnen wij niet beantwoorden, ook daarvoor dient u advies in te winnen bij een deskundige.

      Vr. groet,
      Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

       
      1. Lisa Groenedijk

        Beste,

        Mijn vraag is flink wat gesimplificeerd dan mijn voorgaander maar ik hoop als nog genoeg informatie te hebben verstreken.
        In mijn voorlopige aanslag 2019 werd er gevraagd of mijn reiskosten vergoed werden, wat bij mijn werkgever niet het geval is. Dit is 4x per week 12 maanden lang 93 euro bij 1 vervoerder. En dan word er gevraagd hoeveel km er word gereisd met ov. En mijn vraag is hoe en waar, kan ik deze afstand het beste opzoeken? Verschillende website hebben mij ook verschillende antwoorden geven, met km’s van verschil.

        Maar t is niet mogelijk om vervoer reizen in km te vinden, alleen per fiets of lopend of per postcode /adressen. Wat niet perse mijn reis kosten inhoudelijk weergeven.
        Het moet strict boven de 10 km zitten en ik heb metingen van 11 en van 7,5

        Kunt u mij adviseren?
        Hartelijk bedankt

         
  2. Kan ik reiskostenvergoeding krijgen bij 61 km enkele reis?
    Woon zelf in Arnhem en zou graag in Veghel willen werken.
    Tempo Team (uitzendbureau) wil daar misschien niet akkoord mee gaan, daarom vraag ik via hier om een soort van bevestiging. Zo kan ik het weer aan bod brengen bij Tempo Team.

     
  3. Ik rijdt via België naar mijn werk in NL om de kortste route te bereiken. kan mijn werkgever deze route ook gebruiken bij het berekenen van de afstand woon-werk t.b.v. de berekening van de kilometervergoeding of moet men verplicht de kortste route nemen via Nederlandse wegen. Als ik door België rijd dan is het 28km en via uitsluitend NL-wegen is het 39km enkel. Alvast bedankt

     
  4. Ons bedrijf is 2 jaar geleden verhuist naar een andere woonplaats. Voor de verhuizing kreeg ik geen kilometervergoeding. Omdat de werkgever mij tegemoet te willen komen, kon ik mijn woon-werkverkeer declareren viel net onder de 10 km.

    Het blijkt dat wij onlangs overgegaan zijn naar een ander CAO (niemand was hier van op de hoogte tot vorige week) en zijn wij voor de keuze gesteld om het CAO qua vergoeding te volgen of het voorstel van de werkgever. Als er gekozen wordt voor het CAO wat voor de meeste collega’s financieel aantrekkelijke is, val ik buiten de boot en krijg ik geen vergoeding meer. Mag dit zo maar? Maandelijks zou mij dit netto € 85 schelen? Is voor mij toch best een behoorlijk bedrag.

     
    1. Beste Suus,
      In de basis is de reiskostenvergoeding een (individuele) afspraak tussen werkgever en werknemer, waarbij voor de algehele werkbaarheid doorgaans voor alle medewerkers de CAO wordt gevolgd. In jouw geval heb je een individuele afspraak gemaakt. Het lijkt er nu op dat de werkgever met de voorgestelde wijziging van je arbeidsvoorwaarden via een nieuwe CAO, deze afspraak wil wijzigen. Je vraagt je terecht af of dit zomaar mag. Dit is een dermate specifieke en ingewikkelde vraag dat wij hier niet een eenvoudig antwoord op weten. Wij adviseren je om raad te vragen bij een rechtsbijstand winkel of – als je deze hebt – je rechtsbijstandsverzekering.
      Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

       
  5. Wat is de maximale reis afstand, woon-werk verkeer, waarover reiskosten per km worden vergoed? Ik hoorde 40 km, is dit juist

     
    1. Beste Peter,
      De maximale reisafstand die wordt vergoed, varieert per werkgever. Bij de ene werkgever wordt 150 km aangehouden en bij een gemeente wordt 35 km aangehouden.
      Check dit in je arbeidsvoorwaarden of bij afdeling HR / Personeelszaken.
      Redactie

       
  6. Hallo, mijn vraag betreft de bron voor het berekenen van de woon-werk afstand? Mogen bedrijven zelf weten welke websites ze hiervoor raadplegen of zijn er wettelijke richtlijnen? En moet/mag het altijd de kortste route zijn?
    Alvast hartelijk dank!

     
    1. Dag Ellen,
      Dank voor je vraag. Naar ons weten kan een werkgever dat zelfstandig bepalen. Zo kan een werkgever het systeem aanpassen van bijvoorbeeld Google Maps naar TomTom. Voor wat betreft of de kortste route geldt is daar al veel over gezegd op deze website. In basis geldt de meest gangbare en logische route, in de meeste gevallen de snelste route.
      Redactie

       

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *