Hoe wordt de woon-werk afstand bepaald?

Voor het bepalen van de hoogte van de vaak vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, is naast de vergoeding per gereden kilometer, de woon-werk afstand bepalend. Hiervoor hanteert de Belastingdienst als uitgangspunt dat de meest gebruikelijke weg bepalend is.

De meest gebruikelijke route hoeft zeker niet altijd de kortste te zijn. Het kan voorkomen dat een langere route sneller of logischer is. Bijvoorbeeld, vaak is een route via de snelweg weliswaar langer, maar tegelijk ook sneller, logischer en daarmee gangbaarder, hetgeen wil zeggen dat de meeste mensen met het betreffende vervoermiddel op het betreffende tijdstip deze route prefereren ten opzichte van een alternatief via provinciale / secundaire wegen, die door dorpen met stoplichten en dergelijke heengaat.

Het is verstandig om bij twijfel navraag te doen bij de Belastingdienst. Overigens, de Belastingdienst bepaalt niet de hoogte van de reiskostenvergoeding, alleen in hoeverre deze belastingvrij kan worden verstrekt. Het kan zo zijn dat uw werkgever hier anders tegenaan kijkt. Heeft u een meningsverschil met uw werkgever over de woon-werk afstand? Wij stellen dan voor om het standpunt van de Belastingdienst in te winnen en aan uw werkgever voor te leggen.

Minimum of maximum aan reiskostenvergoeding?

Vaak hanteert een werkgever een minimale woon-werk afstand van 10 kilometer alvorens een vergoeding wordt verstrekt. Doorgaans hanteren werkgevers geen maximum, maar dit hangt af van uw arbeidsovereenkomst of CAO, daarin kunnen andere afspraken zijn overeengekomen.

Relevant: afstand woon werkverkeer berekenen, woon werkverkeer, berekening kilometers woon werkverkeer, km woon werkverkeer berekenen, reisafstand werk berekenen.

 

4 reacties op “Hoe wordt de woon-werk afstand bepaald?”

 1. Ik heb sinds kort een nieuwe baan. Ik woon op 27 km van mijn werk (Google Maps, snelste route met de auto). Ik ga echter met de trein. Omdat ik over het spoor een omweg moet maken, zijn mijn treinkilometers fors hoger: namelijk 35 km. Daarnaast fiets ik nog 1,5 km naar het treinstation en loop ik nog 500 meter naar kantoor. Al met al reis ik dus feitelijk 37 kilometer (enkele reis).
  Mijn werkgever vergoed reiskosten tussen de 7 en 30 kilometer enkele reis. Omdat ik op 27 km van mijn werk woon dacht ik recht te hebben op volledige reiskostenvergoeding. Helaas is dat niet zo. Mijn treinabonnement (op basis van 35 treinkilometers) wordt niet helemaal vergoed. Ik krijg een vergoeding op basis van 27 treinkilometers.
  Ik heb ook geen recht op uitruil reiskosten woon-werkverkeer omdat mijn werkgever ook daarbij uitgaat van een reisafstand van 27 kilometer en ik dus geen fiscale ruimte heb.

  Mijn vragen zijn:
  – Mag mijn werkgever bij het bepalen van de reiskostenvergoeding uitgaan van autokilometers terwijl ik met de trein meer kilometers maak? Je hebt toch recht op een vergoeding op basis van de daadwerkelijk AFGELEGDE kilometers?
  – Hoe bereken ik mijn fiscale ruimte ihkv de uitruil reiskosten woon-werkverkeer? Van welke reisafstand moet ik uitgaan? 27, 35 of 37 kilometer??

   
  1. Beste Peter,

   Dank voor uw uitgebreide vragen. Allereerst is belangrijk om een onderscheid te maken tussen wat uw werkgever wilt vergoeden, en wat de Belastingdienst als onbelaste vergoeding toestaat; daar kan een verschil in zijn.

   De Belastingdienst gaat voor de onbelaste vergoeding uit van een reisafstand op basis van de meest gebruikelijke route en niet de afgelegde kilometers. Het maakt daarbij niet uit van welk vervoermiddel u gebruik maakt. Wij nemen aan dat de meest gebruikelijke route kan afhangen met welk vervoersmiddel wordt gereisd, dus dat de route anders kan zijn met de auto dan met het openbaar vervoer, maar kan dit niet onderbouwen. Aannemende dat voorgaande het geval is, zou in uw geval dus 37 kilometer, aannemende dat dit de meest logische gebruikelijke route per openbaar vervoer betreft, onbelast vergoed mogen worden.

   Uw werkgever heeft de reiskostenvergoeding voor medewerkers gemaximeerd op 30 kilometer, en houdt in uw geval 27 kilometer aan. Daarbij lijkt te worden uitgegaan van de meest gebruikelijke route per auto en geen rekening te worden gehouden met de meest gebruikelijke route per openbaar vervoer. Het is een vrije keuze van de werkgever hoeveel en op welke wijze zij een reiskostenvergoeding wil verstrekken, zolang deze maar voor alle medewerkers met hetzelfde functieniveau hetzelfde is. Daarbij kan de werkgever het standpunt innemen dat zij voor de reisafstand uit wil gaan van de gebruikelijke route per auto en dat het verder aan de werknemer is op welke wijze die wenst te reizen.

   In de geschetste casus gaat het om een verschil van 3 kilometer enkele reis (27 kilometer versus 30 kilometer). U moet afwegen of u deze discussie wilt aangaan voor een dergelijk beperkt verschil. Overigens kunnen bij reizen per openbaar vervoer de daadwerkelijke openbaarvervoerkosten (in plaats van de kilometervergoeding voor de met openbaar vervoer gereisde kilometers) onbelast vergoed worden, wellicht biedt dat nog een opening.

   Voorgaande betreft een vrijblijvende en niet-deskundige opinie van ons. Wij adviseren u om advies in te winnen bij een deskundige. Uw vraag met betrekking tot de fiscale ruimte kunnen wij niet beantwoorden, ook daarvoor dient u advies in te winnen bij een deskundige.

   Vr. groet,
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
   1. Lisa Groenedijk

    Beste,

    Mijn vraag is flink wat gesimplificeerd dan mijn voorgaander maar ik hoop als nog genoeg informatie te hebben verstreken.
    In mijn voorlopige aanslag 2019 werd er gevraagd of mijn reiskosten vergoed werden, wat bij mijn werkgever niet het geval is. Dit is 4x per week 12 maanden lang 93 euro bij 1 vervoerder. En dan word er gevraagd hoeveel km er word gereisd met ov. En mijn vraag is hoe en waar, kan ik deze afstand het beste opzoeken? Verschillende website hebben mij ook verschillende antwoorden geven, met km’s van verschil.

    Maar t is niet mogelijk om vervoer reizen in km te vinden, alleen per fiets of lopend of per postcode /adressen. Wat niet perse mijn reis kosten inhoudelijk weergeven.
    Het moet strict boven de 10 km zitten en ik heb metingen van 11 en van 7,5

    Kunt u mij adviseren?
    Hartelijk bedankt

     
 2. Kan ik reiskostenvergoeding krijgen bij 61 km enkele reis?
  Woon zelf in Arnhem en zou graag in Veghel willen werken.
  Tempo Team (uitzendbureau) wil daar misschien niet akkoord mee gaan, daarom vraag ik via hier om een soort van bevestiging. Zo kan ik het weer aan bod brengen bij Tempo Team.

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *