Hoe zit het met fiets, openbaar vervoer of carpoolen?

Openbaar vervoer

Reist u met openbaar vervoer? Dan kan uw werkgever u op twee verschillende wijzen vergoeden. Dan wel op basis van de werkelijke kosten van het openbaar vervoer, dan wel een vaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per gereisde kilometer.

Fiets

Het maakt niet uit hoe u reist. Bepalend is of u met een eigen vervoersmiddel reist, of met een vervoersmiddel dat ter beschikking is gesteld door uw werkgever. In geval van eigen vervoer kunt u belastingvrij een reiskostenvergoeding ontvangen, in het andere geval is dat niet mogelijk.

Per 1 januari 2020 is er een nieuwe regeling voor een fiets van de zaak. U kunt als werknemer een leasefiets van de zaak krijgen via uw werk voor het woon-werkverkeer. De bijtelling is 7 procent, wat ongeveer neerkomt op zo’n € 5,- per maand voor een fiets van € 2.000,-. Dit betreft een vervoersmiddel dat is verstrekt door de werkgever, waarmee u dus geen reiskostenvergoeding krijgt voor de dagen dat u met die fiets naar het werk gaat.

Carpoolen

Bij carpoolen geldt ongeveer hetzelfde principe. Rijdt u met uw auto, en neemt u een collega mee? Dan kunt u een belastingvrije reiskostenvergoeding ontvangen. In sommige gevallen kan ook uw collega een vergoeding ontvangen.

Lees meer in de bibliotheek van de Belastingdienst over Vervoer- en reiskosten.

 

7 gedachten over “Hoe zit het met fiets, openbaar vervoer of carpoolen?”

 1. Op mijn werk worden reiskosten vergoed met 19 ct / km.
  Kosten van reizen met het openbaar vervoer worden volledig vergoed en dan moet je wel je OV-historie aanleveren.
  Ik reis met de auto en met het OV (zelfde aantal kilometers) en mag niet 19 ct/km declareren als ik met het OV reis maar moet dit apart declareren. Dit geeft dus extra werk en 19 ct/km is net iets meer dan de kosten van het OV. Mag dat? Mag mijn werkgever bepalen dat iedereen 19 ct/km mag declareren (geldt bijv ook voor fietsers) maar niet wanneer je met het OV reist?

   
  1. Dag Linda,
   Een werkgever mag voor reizen met openbaar vervoer een andere reiskostenvergoeding hanteren dan voor reizen met overige reismiddelen. Dit sluit zelfs goed aan bij het belastingregime. De werkgever heeft de mogelijkheid om voor openbaar vervoer de werkelijke kosten te vergoeden, en voor overige vervoersmiddelen uitsluitend maximaal €0,19 per kilometer.
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
    1. Dag Linda,
     Het is aan de werkgever om bij vervoer per OV te kiezen voor een belastingvrije reisvergoeding tussen €0,19 of de werkelijke kosten. Ook wij kunnen niet goed doorgronden waarom dit onderscheid wordt gemaakt. Het kan natuurlijk voordelig zijn als OV op enig moment meer kost dan het vaste tarief.
     Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

      
 2. Hallo

  Hoe gaat het in zijn werk als je een collega mee moet nemen krijg je hier dan ook nog kilometervergoeding voor of is dat alleen als je moet omrijden die kilometers

   
  1. Beste Vosje,
   Aan carpoolen is ook gedacht. Hierbij wordt onderscheid gemaakt hoe het carpoolen geregeld is. Organiseert uw werkgever het carpoolen, dan mag deze belastingvrij € 0,19 per kilometer aan de chauffeur vergoeden, inclusief de kilometers van het omrijden. Regelt u zelf het carpoolen met uw collega? Dan kunnen zowel u als uw collega ieder belastingvrij een vergoeding krijgen van € 0,19 per kilometer. Omrijden wordt dan niet belastingvrij vergoed. Misschien kunt u de eventuele meerkosten daarvan dan onderling met uw collega alsnog verrekenen, aangezien deze ook een vergoeding krijgt.
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 3. Mijn man fietst 10 kilometer en stapt dan bij zijn collega in de auto en rijden dan 32.6 kilometers.
  1 december is hij daar met werken begonnen deze maand kreeg hij zeer weinig uitbetaald omdat alle reis kosten die hij eerst wel kreeg nu er van af getrokken zijn.
  Zijn werkgever was niet verplicht reiskosten te betalen zei hij.
  Aangezien hij mee rijdt, klopt dit..

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *