Site pictogram Reiskostenvergoeding berekenen

Hoe zit het met fiets, openbaar vervoer of carpoolen?

Openbaar vervoer

Reist u met openbaar vervoer? Dan kan uw werkgever u op twee verschillende wijzen vergoeden. Dan wel op basis van de werkelijke kosten van het openbaar vervoer, dan wel een vaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per gereisde kilometer.

Fiets

Het maakt niet uit hoe u reist. Bepalend is of u met een eigen vervoersmiddel reist, of met een vervoersmiddel dat ter beschikking is gesteld door uw werkgever. In geval van eigen vervoer kunt u belastingvrij een reiskostenvergoeding ontvangen, in het andere geval is dat niet mogelijk.

Per 1 januari 2020 is er een nieuwe regeling voor een fiets van de zaak. U kunt als werknemer een leasefiets van de zaak krijgen via uw werk voor het woon-werkverkeer. De bijtelling is 7 procent, wat ongeveer neerkomt op zo’n € 5,- per maand voor een fiets van € 2.000,-. Dit betreft een vervoersmiddel dat is verstrekt door de werkgever, waarmee u dus geen reiskostenvergoeding krijgt voor de dagen dat u met die fiets naar het werk gaat.

Carpoolen

Bij carpoolen geldt ongeveer hetzelfde principe. Rijdt u met uw auto, en neemt u een collega mee? Dan kunt u een belastingvrije reiskostenvergoeding ontvangen. In sommige gevallen kan ook uw collega een vergoeding ontvangen.

Lees meer in de bibliotheek van de Belastingdienst over Vervoer- en reiskosten.

Mobiele versie afsluiten