Is reiskostenvergoeding belastingvrij?

Uw werkgever mag u een maximaal bedrag per kilometer onbelast vergoeden
De Belastingdienst staat werkgevers toe om aan werknemers met een eigen vervoermiddel belastingvrij een reiskostenvergoeding uit te keren. Dit kan belastingvrij tot een maximum van maximaal 19 cent per gereden kilometer, daarboven is het belast met loonbelasting. Er geldt vanuit de overheid geen maximum voor het aantal kilometers. Werkgevers kunnen deze vergoeding geven voor reizen die relevant zijn voor het werk. Dus zakelijk reizen, van de vaste standplaats naar het adres van een klant of project, alsmede voor woon-werk reizen. Het maakt daarbij niet uit welk vervoermiddel de werknemer gebruikt.

 

8 gedachten over “Is reiskostenvergoeding belastingvrij?”

 1. Hallo,

  Van mijn baas krijg ik een autokostenvergoeding die bestaat uit een vast bedrag ter grootte van mijn leasebedrag + 15 cent per kilometer. Onze administratie verwerkt dit zodanig dat 15 cent onbelast blijft (logisch, want minder dan 19 cent) en de vaste vergoeding wel belast wordt. Ik loop hiermee een belastingvrijstelling van 4 cent per km mis – ze zouden me immers ook een lager vast bedrag kunnen betalen en de volle 19 cent per km. Kan ik dit op het eind van het jaar zelf nog verrekenen bij mijn belastingopgave?

   
  1. Beste lezer, een zeer interessante vraag.
   Principieel kan ik uw redenatie wel volgen. Toch denk ik niet dat het u zal lukken om dit te verrekenen bij de belastingaangifte. Uw werkgever heeft zelf gekozen voor een onderscheid tussen belastbaar loon en belastingvrije vergoeding. De Belastingdienst stelt op basis van de opgave van uw werkgever de belastingaanslagen op. Weinig kans dat de Belastingdienst vervolgens rekenschap zal geven aan de door u gewenste indeling; immers alleen de variabele vergoeding die uw werkgever geeft ‘per gereden kilometer’ is belastingvrij en niet de een vaste vergoeding die niet reisafstand afhankelijk is. Is uw autokostenvergoeding wel afhankelijk van de reisafstand? Dan zou u een goed argument in handen kunnen hebben. Maar daar lijkt het niet op.. Het lijkt in elk geval handig om eens de Belastingdienst hierover te bellen. Zij zijn verplicht om u hierover netjes te woord te staan.
   Succes!
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 2. Hallo, ik heb ook een vraag. Ik ben na 18 jaar begonnen bij een nieuwe werkgever sinds februari dit jaar. Bij mijn nieuwe werkgever hebben ze de cafetaria regeling uitruil kilometervergoeding in eindejaarsuitkering. Nu hoor ik van oud collega’s van mijn vorige werkgever dat zij nu ook sinds kort ook deze regeling hebben, en praten over terugwerkende kracht van de afgelopen 3 of 5 jaar. Kun je dit alsnog bij de belastingdienst aangeven of kan alleen een werkgever dit? En in mijn situatie zou ik daar ook nog recht op hebben.

  Alvast bedankt voor de eventuele reactie!

   
  1. Dag Adash,
   Dit is een hele specifieke vraag. Als de terugwerkende kracht voor je oud collega’s geldt, dan zou die in beginsel ook voor jou als ex-werknemer kunnen gelden. Voor dit soort regelingen moet je toch echt terecht bij je vorige werkgever; zelf contact opnemen met de Belastingdienst zal weinig zin hebben. Wellicht dat een van de lezers nog een tip voor je heeft?
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 3. Dag,

  Ik krijg van mijn werkgever €0,39 per km reiskosten vergoeding . Dit is geen vergoeding woonwerking verkeer. Hier krijg een aparte vaste vergoeding voor. €0,39 is voor afspraken buiten de deur van klant naar klant.
  Ik heb gelezen dat €0,19 cent vrij van belasting is en de rest betaal je loonbelasting over. Hoe geeft ik dit goed aan bij mijn belasting aangifte? En hoe weet ik dat ik die €0,19 cent per km benut.

  Groeten Leandro

   
  1. Beste Leandro,
   Normaliter verzorgt de werkgever de inhouding van de inkomstenbelasting, ook bij een reiskostenvergoeding. Maar het blijft altijd een lastig vraagstuk of de aangifte correct geschiedt. Vraag dit na bij diegene die de loonadministratie uitvoert.
   Redactie Reiskostenvergoedingberekenen.nl

    
 4. Ik keeg van mijn werkgever in 2016 een bedrag van 616 euro onbelaste vergoeding voor reiskosten woon-werk.
  Moet ik deze opgeven in mijn aangifte inkomstenbelasting?

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *