Site pictogram Reiskostenvergoeding berekenen

Welke reiskostenvergoeding in 2022 bij thuiswerken?

reiskostenvergoeding 2022

Sinds Coronacrisis volledige belastingvrije vaste reiskostenvergoeding ongeacht thuiswerken

Sinds de corona-uitbraak werken veel mensen noodgedwongen thuis. Tot en met 2021 was de Belastingdienst coulant, en stond zij toe dat werknemers een vaste reiskostenvergoeding ontvangen, ongeacht of zij wel of niet veel thuiswerken. Ook als werknemers dus de hele week thuis werkten, kregen zij toch de belastingvrije vaste reiskostenvergoeding. Een mooi belastingvoordeel, maar daar komt nu een einde aan. Per 2022 is hier verandering in gekomen.

Per 2022 volledige belastingvrije vaste reiskostenvergoeding niet meer toegestaan bij structureel thuiswerken

Per 1 januari 2022 mogen werkgevers niet meer een belastingvrije vaste reiskostenvergoeding geven als medewerkers structureel thuiswerken. Een onbelaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer voor structurele thuiswerkdagen is dan niet meer mogelijk. Als medewerkers structureel een aantal dagen per week thuiswerken, dan mag niet meer een belastingvrije vaste reiskostenvergoeding worden gegeven voor die betreffende werkdagen. Een belastingvrije vaste reiskostenvergoeding mag nog wel als mensen incidenteel een dag thuiswerken. De vraag is hoe dit het komende jaar kan worden bepaald. Met telkens wel of niet een lock down of advies tot thuiswerken, is het voor werkgevers en hun loonadministratie, en daarmee ook voor de Belastingdienst, lastig en ingewikkeld om het onderscheid tussen structureel en incidenteel te bepalen. De AWVN geeft aan dat als de werkgever en werknemer geen afspraken hebben gemaakt over een vast reis- en thuiswerkpatroon, de onbelaste reiskostenvergoeding alleen kan worden gebaseerd op de werkelijke reis- en thuiswerkdagen. Lees hier hoe u uw reiskostenvergoeding kunt berekenen.

Onbelaste thuiswerk vergoeding

Er is overigens nog wel een alternatief, maar dat biedt niet veel soelaas. Naast de reiskostenvergoeding, kunnen werkgevers voor thuiswerkdagen een belastingvrije vergoeding van maximaal € 2,15 per werkdag geven voor de kosten zoals verwarming en koffie. De vergoeding was in 2022 € 2,00 per werkdag, en is per 1 januari 2023 verhoogd naar € 2,15 per thuiswerkdag.

Mobiele versie afsluiten